Ange ditt sökord

Annons:

Fettknölar i ryggslutet

Har sedan 15 år massor med fettknölar i ryggslutet. Varit på ultraljud. Inte överviktig. Har ont till o från. Ofta känslig om någon tar normalt i mig. Får lätt blåmärken. Nu sa läkaren att det är Dercums sjukdom. Hur får det konstaterat? Är det bra att träna? Ibland tar jag tabletter innan träningen. Är det okej? Vad kan jag göra för att inte bli sämre? Mår i övrigt mycket bra och periodvis är jag helt smärtfri. Finns det kompetens för detta i alla städer? Vilka tabletter ska jag äta vid behov? Förtydligande: Läkaren undersökte mig aldrig. Var där av en annan orsak. När jag berättade om mina knölar och trodda inflamationer i ryggslutet sa han det är en sjukdom och hänvisade mig till att läsa om dercums. Ann-Kathrin, 57

På din beskrivning låter det inte som om du drabats av morbus Dercum eller “fettvävsreumatism” som det också kallas. Specifikt för denna sjukdom är att det börjar med abnorm utveckling av fetma samtidigt med smärtdebuten. Huvudsymtomen är således viktökning tilsammans med en mycket uttalade generella ömheten över hullet. Det stämmer inte på dig och de symtom du beskriver. Det finns dock en ovanlig form av morbus Dercum Typ III, där man kan ha smärtande fettknölar utan viktuppgång och fetma. Man bör om det även finns nervsymtom utesluta neurologisk sjukdom. Det låter mer som om om du har lipom i ryggslutet, dvs fettknölar som trycker på både blodkärl och nerver i området. En noggrann kroppsundersökning med blodtrycksmätning och blodprovstagning där man bland annat kollar sänkan, blodsocker, sköldkörtelfunktionen, blodfetter och inflammationsparametrar skulle kunna ingå. Resultatet av undersökningarna får sedan visa om en remiss till speciaist är befogad. Att träna är under alla förhållanden en bra terapi. När det gäller läkemedel är det svårt att råda utan att veta vad du provat och vilken effekt det haft på dina smärtor. Paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel kan ibland vara till hjälp mot smärtan, men det är viktigt att utreda vilken typ av smärta du har. Det betämmer sedan tillsammans med dina erfarenheter av vilken smärtbehandling som är bäst för just dig. Reumatologer och neurologer kan vara till hjälp om det rör sig om morbus Dercum, men det kan också hända att en kirurg kan konsulteras för att se om det går att ta bort fettknölarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 11 januari, 2012 Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Isande kyla i ben och fot

Upplever en isande kyla i vänster nedre del av benet och fot.

Rörelseapparaten

En fot som knakar?

Hej! jag är en femtonårig tjej. Jag har en fot som knäcker och knakar varje gång jag tar ett steg, min kompis har samma problem!

Rörelseapparaten

Kramp i fingrarna

Hej, vad beror det på att jag nästan varje dag får kramp i fingrarna på båda händerna så att jag har svårt att hålla i någonting?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: