Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Anemi (blodbrist): orsak, symtom & behandling

Trött, blek och orkeslös – du kan ha blodbrist (anemi). 

Annons:

Läs mer vad det beror på och vad du kan göra.

Vad är anemi

Blodbrist, anemi, lågt blodvärde – samma sak men olika namn. Innebörden är att det finns för lite röda blodkroppar som cirkulerar i blodet. De röda blodkropparnas har till uppgift att transportera syre till kroppens alla delar. Vid anemi är de röda blodkropparna för få, kroppen får då inte tillräckligt med syre, vilket gör att man känner sig trött och orkeslös.

Hur uppstår anemi

Anemi uppstår oftast på grund av att man förlorat mycket blod. Orsakerna kan vara flera. Hos yngre kvinnor kan det bero på kraftiga menstruationer. Andra orsaker kan vara magsår, sjukdomar i tarmen eller olyckor där mycket blod går förlorat. Men anemi kan också uppstå om man har järnbrist, vitaminbrist, sjukdomar eller någon infektion.

Kvinnor och äldre drabbas oftare

Anemi är vanligare hos kvinnor och hos äldre. Hos kvinnor beror det oftast på de månatliga menstruationerna som gör att kroppen förlorar det järn som finns i de röda blodkropparna. Vid graviditet och amning kan anemi också uppstå eftersom kroppen behöver extra järn för att fostret ska växa till. När man blir äldre får kroppen svårare att bilda nya blodkroppar vilket kan orsaka anemi. Hos äldre är det också vanligare med olika sjukdomstillstånd som kan orsaka blodbrist.

Sjukdom kan ge anemi

En del sjukdomar kan ge upphov till anemi. Det kan till exempel vara njur- eller tumörsjukdomar. I samband med cancersjukdom är det heller inte ovanligt att anemi uppstår. Cellgiftsbehandling och strålning kan göra att antalet röda blodkroppar minskar.

Så kan det kännas

Det första tecknet på anemi är att man känner sig trött och ser blek ut. Blodvärdet behöver inte ha sjunkit så mycket innan känslan infinner sig. Vid mer omfattande blodbrist, då blodvärdet är under 100 g per liter, kan man känna yrsel, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk och öronsus. Det är viktigt att söka hjälp hos sin vårdcentral om man misstänker blodbrist.

Diagnos

Med ett enkelt blodprov kan man fastställa anemi. Ett normalt blodvärde ska ligga över 120 gram per liter hos kvinnor och 130 gram per liter hos män. Är man över 80 år är gränsen 115-120 gram per liter för både män och kvinnor.

Behandling

Lindriga anemier brukar kroppen återställa själv. Är anemin svårare så att det påverkar det dagliga livet kan man behandla. Vilken behandling som är aktuell bestäms efter att en utredning har gjorts om orsaken till anemin.

Beror anemin på järnbrist kan ett tillskott av järntabletter fungera bra. På samma sätt kan tillskott av vitaminer och folsyra vara lämpligt om anemin beror på brist av dessa ämnen. Vid svårare blodbrist kan en blodtransfusion vara aktuellt.

Vad kan man göra själv

För att förebygga anemi är en varierad kost det bästa. Ett dagligt behov av järn, folsyra och vitamin B12 är nödvändigt. Lämplig mat att äta för att tillgodose behovet är till exempel kött, blodpudding, lever, råa gröna grönsaker, fullkornsbröd, mjölk och ägg.

Källa: 1177, Vårdguiden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: