Ange ditt sökord

Annons:

Kan amalgam leda till Ulcerös kolit?

Idag är jag 31 år, och för ett par år sedan fick jag den märkliga och otydliga ”diagnosen” ulcerös kolit. Jag har haft ca 1 skov/år, dvs. inte så ”gravt”. Ingen förklaring kunde/kan ges av läkare till orsak.
Jag fick amalgamfyllningar i två käktänder i tidiga tonåren som jag fortfarande har kvar. Efter lite läsning på nätet har jag hittat flera artiklar som påvisar ett klart samband mellan giftet amalgam (kvicksilver) och dess negativa påverkan på tjocktarmens slemhinna. Själv tycker jag att det är väldigt logiskt att amalgamet efter flera års ”sakta vittring” skulle kunna orsaka irritationer i tarmsystem. Varför är detta inget som utreds av läkarna? Läkaren frågade aldrig om jag hade amalgam, varför? Vilken hjälp kan jag få, t.ex. med att amalgamsanera min mun? Undrande (Man, 31år)

Orsaken till Ulcerös colit vill jag påstå att vi inte vet. Så enkelt som att påstå att det har med amalgamet vill jag heller inte tro att det är. Det är ingen tvekan om att det är olika uppfattningar om orsak och verkan när det överhuvudtaget gäller amalgamet och dess kvicksilver, även om debatten på senare år har klingat av högst avsevärt. Vill man ha sina tänder sanerade skall man diskutera förutsättningarna om detta, med den tandläkare man går hos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 7 maj, 2010 Publicerad: 7 maj, 2010

Liknande frågor

Mage & Tarm

Alkohol och magen

Hej Sofia! Hur är det med alkohol och magen. Senaste tiden har min mage varit sämre överlag med mycket magont och avföringsproblem. Igår tog jag ett glas vin och två öl och blev jättedålig i magen med diarréer och illamående. Var inte alls berusad. Kan även små mängder alkohol ge så mycket problem?

Mage & Tarm

Smärtan i bröstet är det relaterat till magmunnen eller magen?

Hej. Jag är 31 år gammal och har det sista halvåret haft ont i bröstet till och från. Jag tränar regelbundet och är i mycket god fysisk form.

Mage & Tarm

Smärtor i höger sida av magen

Hej! Har under en längre tid (över 6 mån) haft en smärta i höger sida av magen, under revbenet ungefär. Smärtan är där hela tiden men det "hugger" till och gör mer ont i perioder under dagen, ibland kan den starkare smärtan pågå en hel kväll utan att släppa. Det gör alltid ont på nästan samma ställe även om smärtan på senare tid har känts både längre ner i magen och på ryggen på nästan samma ställe. Har i ca 2 veckor nu börjat känna mig riktigt sjuk i hela kroppen och känner mig orklös och inte mig själv. Kan inte fokusera på nåt, har inte orkat träna, missat mycket på jobbet osv.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: