Många av våra fysiologiska funktioner styrs av den biologiska klockan och därför har forskarna nu börjat titta på hur dygnsrytmen påverkar sjukdom och hälsa.
Störd dygnsrytm vid depression
Det finns ett starkt samband att dygnsrytmen är störd vid depression och att denna störning påverkar sjukdomen. Typiskt är att personer med depression mår sämst på morgonen och att humöret sedan förbättras något under dagen. En av de vanligaste symtomen som nämns vid depression är störd sömn – svårt att somna, många uppvaknanden, vaknar för tidigt samt för lite av det återhämtande djupsömnen. Se bilden ovan för att se hur sömnen skiljer sig mellan en deprimerad och frisk kvinna. Den viktiga djupsömnen (fas III och IV) som är återhämtande finns knappt hos den deprimerade kvinnan. Många av dagens antidepressiva läkemedel är inte framtagna för att förbättra sömnkvaliteten. Valdoxan är ett nytt läkemedel som visat sig återställa dygnsrytmen hos deprimerade patienter.
Snabb effekt
Valdoxan har visat sig ha snabbt tillslag vilket är viktigt vid depression. Läkemedlet har visat sig ha god effekt på parametrar som nedstämdhet, sömnbesvär och ångestsymtom. Studier visar att 8 av 10 patienter inte har fått tillbaka sin depression efter 6 månader när de stått på behandling.
Inga sexuella biverkningar
De flesta antidepressiva läkemedel ger sexuella biverkningar såsom minska lust och svårighet att få orgasm, men även viktuppgång och sömnstörningar kan förekomma. Valdoxan har i studierna inte visat sig ha dessa biverkningar vilket är lovande. Som med alla nya läkemedel kommer Valdoxan att följas noga för att se om nya biverkningar tillkommer.
Valdoxan är precis godkänt och det kan dröja några månader innan produkten finns på apoteket och blir godkänd att subventioneras.