Byggarbetare är särskilt utsatta på grund av att tunga lyft och vridna arbetsställningar ofta är en del av deras vardag.
Huvudparten av de som drabbas är mellan 30 och 49 år. Andra faktorer, utöver åldern, som spelar in i hur mycket ryggen belastas är personens längd och vikt.
Nerver i kläm
Diskbråck är ett faktum när den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor buktar ut och trycker mot nerverna. Smärta uppstår och med diskbråck i ländryggen kan smärtan stråla ut i benet. Det är det som kallas ischias. Diskbråck ligger bakom ungefär 5-10 procent av alla akuta ryggbesvär.
Dubbelt så stor risk i vissa yrken
I studien, som grundar sig på uppgifter från 260 000 byggnadsarbetare, såg forskarna att risken att råka ut för diskbråck var nästintill fördubblad i vissa byggnadsyrken. Bland dessa yrkesgrupper ingick till exempel rörmokare, golvläggare och murare.
Inte så konstigt, menar forskarna, eftersom det i dessa arbeten ingår många fysiska belastningar som tunga lyft tillsammans med ovana kroppsställningar. Självklart tär det på kroppen och slitningarna går inte obemärkt förbi.
Uppgifterna hämtade forskarna från Bygghälsokohorten, som är ett register med information från anställda i byggbranschen.
Det forskarna gjorde sedan var att jämföra all data om byggnadsarbetare med slutenvårdsregistret. De kunde på så vis identifiera vika som hade vårdats på sjukhus för diskbråck.
Intet nytt, men viktigt med konkreta siffror
Även om varken vetenskapsmän eller lekmän finner det särskilt konstigt att just byggarbetare löper större risk att råka ut för diskbråck, ser forskarna en poäng med studien. Med konkreta siffror är det lättare att belysa riskerna som fysiskt ansträngande arbeten medför.
Det har gjorts studier av liknande slag tidigare, men då i mindre skala. Det intressanta i just den här undersökningen är antalet. Med så mycket insamlad data kan man med större säkerhet uttala sig om de ökade riskerna.