Ange ditt sökord

Mindre hjärna hos kraftigt överviktiga

Mindre hjärna hos kraftigt överviktiga

Allt för dåliga matvanor under en längre period riskerar att försvaga den delen av hjärnan som kontrollerar vår matlust. I alla fall för äldre med fetma, eftersom den delen är mindre hos dessa personer. Det visar en färsk forskning från Uppsala universitet.

Annons:

Forskarna, Samantha Brooks och Helgi Schiöth, har tidigare visat att personer med anorexia nervosa har en överdriven kontroll över sin matlust och att den är kopplad till en större hjärnvolym i en bestämd del av hjärnan. Ju mer de begränsade sitt matintag, ju större var den delen av hjärnan.

Den nya studien tar däremot upp vilka regioner i hjärnan som är kopplade till vår matlust, samt hur dessa påverkas hos de med långvarig fetma. 

Studien pågick under 5 år

Studien sträckte sig över en period på fem år och med hjälp av magnetscreening (MRI) studerade forskarna närmare 300 äldre män och kvinnor. Testpersonerna var antingen klassificerade med långvarig fetma eller normalvikt. 

Det forskarna fann var att den främre delen av hjärnan hade förminskats hos de med fetma. Dessutom fann de brister i en av hjärnans funktioner hos dessa personer, nämligen den som kontrollerar vår matlust.

Tänk på vad du äter

Eftersom fetma är ett problem som ökar i det moderna samhället, hoppas forskarna att fler människor börjar tänka kring sitt matintag. Det är inte bara på midjemåttet som effekterna av glupska matvanor syns, hjärnvolymen påverkas också. Det är något som kan vara bra att ha i åtanke, även om denna forskning inte kunde fastställa huruvida fetma orsakar eller är en konsekvens av minskad hjärnvolym.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: